Brussel maakt mogelijk bezwaar tegen de overname van E-Plus en de Spaanse minister van Financiën volgt mogelijk Dijsselbloem op als voorzitter van de eurogroep. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. De Europese Commissie maakt bezwaar tegen de huidige overnameplannen van Telefónica voor KPN’s Duitse divisie E-Plus. Dit hebben ingewijden persbureau Bloomberg News laten weten. Dit betekent waarschijnlijk dat Telefónica Deutschland, de Duitse tak van de Spaanse telecomreus, concessies moet gaan doen om alsnog de zegen van Brussel te krijgen. De Europese Commissie heeft een diepgaand Fase II-onderzoek lopen naar de overname, die belangrijke implicaties heeft voor de Europese telecomsector. De Europese Commissie wil namelijk schaalvergroting waarbij een Europese telecommarkt ontstaat die niet langer is opgedeeld tussen landsgrenzen. Maar tegelijkertijd wil de Commissie voorkomen dat tijdens de totstandkoming van de Europese sommige spelers in nationale markten een te sterke marktpositie krijgen.

2. De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos gaat mogelijk Jeroen Dijsselbloem opvolgen als voorzitter van de eurogroep, het invloedrijke overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolidstaten. Volgens de Spaanse krant Economista zou De Guindos de steun van Duitsland genieten en zou Frankrijk niet dwarsliggen. De Eurogroup gaat waarschijnlijk een permanente voorzitter krijgen en niet een persoon met een dubbele functie zoals Dijsselbloem, die tevens ook minister van Financiën is.

3. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft gisteren tijdens overleg in Brussel een aanvaring gehad met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Dijsselbloem stelde voor om het wel erg kleine bankenreddingsfonds SRF van 55 miljard euro de mogelijkheid te geven in de markt te lenen met overheidsgaranties. Schäuble schoot het plan meteen af en zei dat Dijssselbloems voorstel zou betekenen dat landen elkaars verplichtingen zouden gaan delen, iets waar Berlijn fel op tegen is. Onder meer de ECB en het Europees Parlement willen dat het SRF rugdekking van overheden krijgt omdat het fonds veel te klein om het 30 biljoen euro grote bankwezen in de eurozone overeind te houden. Mogelijk kan Berlijn toch akkoord gaan met staatssteun voor het SRF als de bail-in regels worden aangescherpt. Dat zou namelijk betekenen dat de kans kleiner wordt dat het fonds überhaupt hoeft bij te springen.

4. En Duitsland zal waarschijnlijk ook weer met de VS in de clinch liggen tijdens de aanstaande G20-top in Sydney komend weekend. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft landen met een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans op het hart gedrukt dat zijn hun binnenlandse vraag moeten gaan stimuleren om te zorgen dat zij hun steentje bijdragen om het vraagtekort dat de wereldeconomie teistert op te lossen. Duitsland heeft steeds kritiek van de VS op het overschot naast zich neergelegd en keer op keer gezegd dat er nou eenmaal mondiaal veel vraag is naar Duitse exportproducten.

5. Bundesbank President Jens Weidmann heeft in een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung gewaarschuwd voor de consequenties van de aankoop van staatsobligaties door de ECB. Deze vorm van kwantiatieve verruiming zou volgens Weidmann de ECB een speelbal maken van regeringen. Weidmann is echter een achterhoedegevecht aan het voeren, want door de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof is kwantitatieve verruiming door de aankoop van staatsleningen een stap dichterbij gekomen. Uit de uitspraak van het Hof bleek namelijk dat er geen juridische obstakels meer zijn als de ECB staatsobligaties in de markt koopt zoals tussen 2010 en 2012 plaatsvond.

6. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend vlak gestart. Beleggers zijn terughoudend nadar er gisteren uit de VS weer een rits tegenvallende macrocijfers kwamen, wat leidt tot zorgen dat de Amerikaanse economie misschien meer onder de leden heeft dan een winterdip.

7. Imtech maakt weer eens een flinke smak op het Damrak na berichtgeving in de Telegraaf dat de technische dienstverlener ook verwikkeld zou zijn in een smeergeldaffaire in Zwitserland. Volgens de krant zouden directeuren van dochteronderneming Fritz&Macziol een hooggeplaatste ambtenaar steekpenningen hebben betaald en voor miljoenen een of meerdere overheidsdiensten hebben opgelicht met valse facturen. Daarmee lijken de problemen voor CEO Gerard van de Aast en CFO Hans Turkesteen nog lang niet voorbij. Van de Aast en Turkesteen zijn nog steeds bezig met puinruimen als gevolg van het boekhoudschandaal in Duitsland en Polen.

8. Daarnaast staat de koers van Wolter Kluwer onder druk nadat de uitgever voorbeurs tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte, waarbij met name de vooruitzichten teleurstelden. Beleggers twijfelen er aan of Wolters Kluwer de consensusverwachting van een autonome groei van 1,7 procent in 2014 wel weet waar te maken.

9. Notulen, notulen en nog eens notulen. Zowel de Bank of England als de Fed zullen vandaag de notulen van hun laatste monetaire vergadering bekendmaken. Bij de Bank of England gaat de aandacht uit naar de nieuwe rentebelofte. De Britse centrale bank gaf vorige week aan de rente laag te zullen houden om de onderbezetting in de economie weg te werken. De mate van onderbezetting is volgens de Bank of England echter betrekkelijk klein, namelijk slecht 1 tot 1,5 procent. Eén van de topmannen van de centrale bank, David Miles, heeft al laten weten dat die inschatting te pessimistisch is en dat de onderbezetting wel eens groter kan zijn. Zou Miles gelijk krijgen, dan kunnen de inflatiecijfers de komende tijd weleens lager dan verwacht zijn en zal de Bank of England zich gedwongen zien de rente langer laag te houden dan de markt heeft ingeprijsd.

10. Bij de notulen van de Fed zullen beleggers vooral letten op wat het Amerikaanse stelsel van centrale banken van plan is met de bijna door de feiten ingehaalde belofte om de rente laag te houden zolang de werkloosheid nog boven de 6,5 procent staat. De werkloosheid is veel sneller dan verwacht gedaald en staat inmiddels op 6,6 procent. De Bank of England zag zich evenals de Fed ook geconfronteerd met een veel sneller dan verwachte daling van de werkloosheid. De Britse centrale bank besloot daarom vorige week maar helemaal af te zien van het gebruiken van de werkloosheid als leidraad voor de rente.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl